Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

VAMSPOD | February 7, 2023

Scroll to top

Top

Jonge pubers drinken veel minder - VAMSPOD

Jonge pubers drinken veel minder

Jongeren zijn de afgelopen jaren flink minder alcohol gaan drinken. Dit bleek maandag uit een studie van de Universiteit Utrecht het Trimbos-instituut en het Sociaal en Cultureel planbureau. De onderzoekers noemen het een cultuuromslag onder de jeugd.

Van de kinderen uit groep acht had 10 jaar geleden ruim 70 procent al een eerste glas alcohol gedronken. Dat percentage is nu nog maar 17. Ook jongeren van 14 drinken nauwelijks meer: van 90 procent in 2003 naar minder dan 50 procent. Dezelfde trend zet zich door in het rookgedrag van de jeugd. Deze sterke daling van drinkers en rokers zou het gevolg zijn van een actievere houding van de ouders. Die lijken steeds meer te beseffen hoe schadelijk alcohol en tabak zijn voor hun kinderen en reageren hier adequaat op.

“De voorlichting is de afgelopen jaren sterk gericht geweest op de ouders”, vertelt projectleider Wilma Vollebergh van de Universiteit van Utrecht. “Dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Nederlandse ouders denken snel dat als ze iets verbieden dat averechts werkt, maar dat blijkt nu niet zo te zijn”. Ook staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn is blij met de uitkomsten van het onderzoek. “Niet roken en drinken onder de 18 is de nieuwe norm en hieruit blijkt dat steeds meer ouders en kinderen dat ook zo voelen.”